Hunger och törst

Svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör

Sushi kommer från Amerika och pizza från Frankrike

I början av 1900-talet var kosten i det närmaste ett nödvändigt ont. Idag uppfattar en förkrossande majoritet minsta kanelbulle som en angelägenhet för hela världen. Richard Tellström försöker svara på varför vi egentligen är så fixerade vid vad, hur och när vi äter - och ger oss nya halsbrytande perspektiv på vårt förhållande till det mest mänskliga av alla kulturuttryck: måltiden.
Det är måltiden som gör oss människor till just människor. Varje dag, genom hela livet, uttrycker vi vår kulturella tillhörighet med det vi äter. Det är våra livsmedelsval som visar varifrån vi kommer, vad vi är medvetna om och vilken karriär vi gjort. Men vi mörkar och småljuger också om vad vi äter, helst lyfter vi fram de mest tilltalande bitarna.
Richard Tellström är mannen bakom de mathistoriska kunskaperna i tv-succéerna "Historieätarna" och "Landet Brunsås". I den här boken berättar han historien om vår svenska vardagsmatkultur, från småhärsket fläsk till tacopaj, och om måltidens betydelse för våra relationer. Följ med och förstå resan som har gjort oss till homo gastronomicus.

"Roande är att läsa om hur vår politiska uppfattning styr vårt brödval eller om matkulturens könsuppdelning både vad gäller
ätande och matlagande. Det här är en bok som både kan provocera och ge aha-upplevelser... detta är en utmärkt lektion i
vad maten egentligen betyder för oss; igår, idag och i framtiden." BTJ

"Hunger och törst är en bok för alla med intresse för måltidens historia och matkultur. Det finns mycket att lära och en hel del kanske du upptäcker som du inte tänkt på under lång tid." Per Axel Nordfeldt, Svenska Kockars förening

Författare:

Förlag: 

Köpställen: 
Bokus

Mer från Richard Tellström


Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström