Alla tomatodlare vet att sista skörden för säsongen huvudsakligen består av gröna omogna tomater. Den som är lat låter dem mogna klart inne. Men den som i den gröna tomaten ser en syrlig smakgivare som kan lyfta många måltider. Ett snabbt sätt att ta tillvara gröningarna är att steka dem skivade. De får en härlig sötma av värmen samtidigt som syran behålls. De blir lika goda som i filmen med samma namn. Stekta ägg med stekta gröna tomater är en fantastisk kombo.
Ett annat bra sätt är att lägga in de gröna tomaterna i en söt inläggningslag med vaniljsmak. Efter tre veckor på burk är de redo att ätas som tillbehör till höstgrytor, stekar med gräddsås eller hamburgare. De passar lika bra till nötkött, som fläsk och kyckling.
1 kg gröna tomater
1 dl salt
Lag och kryddning
2 d l ättikssprit
3 dl vatten
7 dl strösocker
1 vaniljstång
Ingefära, några småbitar
Muskotblomma, några småbitar
På burken
Konserveringsmedel t.ex Atamon eller natriumbensoat