Glutenfri blodpudding

Vi som är glutenintoleranta borde också kunna äta god blodpudding och alldeles oavsett om du är glutenintolerant eller ej så blir det väldigt god blodpudding om du gör på det här sättet. Spöar all köpeblodpudding skulle jag lite ödmjukt vilja påstå.

Du som inte vill laga glutenfritt byter bara ut den glutenfria mjölmixen mot vetemjöl.

Jag körde för övrigt med blod från nöt, då det var vad jag fick tag på. Det är väl egentligen mer rätt med svinblod, men så jäkla petigt kan det inte vara. Blodet hittade jag i köttfrysen på City Gross. Har inte er butik blod så kan ni garanterat beställa det. För övrigt så gäller det massor av saker, en bra butik kan beställa hem det mesta.


Portioner: 6
Tid: 2 timmar
Du behöver: 

Blodpudding

0,5 l blod
3 dl porter (om du är extremt känslig mot gluten, ersätt med glutenfri öl)
2 dl glutenfri mjölmix (eller vetemjöl)
1 dl havregryn
1 finhackad stor schalottenlök
100 g ghee
0,5 dl mörk sirap
1 msk salt
1 tsk mald ingefära
1 tsk hel kryddpeppar
1 tsk hel svartpeppar
0,5 tsk hela nejlikor
1 tsk timjan
1 svenskt äpple (skalat, urkärnat och fint tärnat)
100 g späck (KAN UTESLUTAS. halvfruset och skuret i små tärningar)

Tillbehör

äppelklyftor doppade i socker och stekta i smör
knaperstekt bacon
babyspenat
råröda lingon med en skvätt sprit av något slag (bourbon, gin, whisky, konjak... allt funkar)

Gör så här: 

Blanda blod och porter, vispa sedan ner mjölmixen/mjölet lite i taget så det inte klumpar sig. Det är rätt lugnt med mjölmixen men med vetemjöl kan du nog behöva ta ur lite blog/porter och blanda ner mjölet i först till en rätt kraftig smet, som du sedan vispar ner i resten av blodet/portern.

Lägg kryddorna och saltet i en mortel eller kryddkvarn och mortla/mal ner till ett pulver. Blanda ner kryddblandningen tillsammans med havregryn, lök, ghee och mörk sirap i blodet/portern. Vispa med elvisp och upplev hur hela jävla köket och du blir nedstänkt med blod. Knäpp på någon black metal (förslagsvis tidig Venom) på hög volym och fortsätt matlagningen.

Rör sedan ner späcktärningarna och häll smeten i en smord form. Att du smörjer den har ingen som helst betydelse, allt kommer i alla fall fastna i kanterna. Sen kan du kasta formen för du får aldrig loss det som blir kvar i den. Bästa alternativet är nog faktiskt engångsformar i aluminium. 

Strö slutligen över äppeltärningarna som delvis kommer sjunka ner i smeten.

Täck formen med aluminiumfolie och grädda i vattenbad i 80 minuter med ugnen ställd på 150°C. Testa om blodpuddingen är klar med en sticka. Låt svalna i formen och försök sedan hacka ur eländet utan att förstöra alltför mycket.

Skiva upp blodpuddingen och stek i smör. Stek inte för länge så ytan blir för hård. Servera med tillbehören och en öl.

Blodpudding kan vara förjäkla gott.

Bild för Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson