Rädissallad med blast, quinoa, pistagenötter, silkestofu och miso (vego)

Glädjen var stor när karln kom in med första rädisknippet från odlingen. Tillsammans med sallat som vi odlat i en konservburk på balkongen blev detta både dagens frukost och middag. Nästan självförsörjande - inte. Våra färska rädisor är väldigt milda i smaken så då räcker det om man delar dem på längden till denna rätt, men har du vanliga rädisor med skarpare smak så skiva dem tunnt på mandolin eller med kniv istället så blir inte smaken överväldigande. Hatar du däremot rädisor så använd gärna svenska småtomater istället. Heja sommarsäsongen!

Tofu: Finns i välsorterade matbutiker, annars kan du använda valfri Oumph eller olivoljefrästa bondbönor. Äter du ost kan du byta ut tofun mot buffelmozzarella om du vill. Följ receptet i övrigt.

Miso: Fermenterat sojabönsmos som finns i välsorterade butikers asiatiska hylla eller i asiatiska livsmedelsbutiker. Annars kan du beställa den jag brukar använda online HÄR från Thailaan Asian Market. Kan användas likt koncentrerad fond eller smakpasta i allt från brynt smör till soppor och såser. Lite som en asiatisk kusin till jämtländsk getmese - en matsked räcker långt vid smaksättning.


Portioner: 2
Du behöver: 

Ett knippe rädisor inklusive blast
En handfull valfri blandsallat som roman, spenat, ruccola, mizunakål osv
3 dl quinoa
1/2 block mjuk silkestofu eller 2 buffelmozzarella alt vanlig mozzarella
2 dl pistagenötter (kan bytas mot rostade solrosfrön vid nötallergi)

Misovinägrett:
1 msk ljus misopasta
2 msk rapsolja
2 msk vitvinsvinäger eller risvinäger
3 korn sichuanpeppar (kan bytas mot 1 tsk apelsinjuice eller uteslutas helt)
2-3 msk vatten

Gör så här: 
  1. Koka quinoan enligt instruktioner på förpackningen och tillsätt 1/2 msk miso i kokvattnet.
  2. Skölj rädisor, blast och sallad och låt rinna av. Tärna tofun eller skiva mozzarellan. Skär rädisorna på längden alternativt skiva dem tunnt på mandolin eller med kniv. Skala och krossa pistagenötterna grovt.
  3. Mortla sichuanpepparkornen och vispa ihop tillsammans med ingredienserna till misovinägretten i en skål, smaka av.
  4. Blanda ned sallat och mozzarella i skålen med misovinägretten. Låt quinoan svalna något innan du blandar ned den med övriga ingredienser i skålen.

Servering: Strö över pistagenötter över salladen och lägg upp i skålar.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson